Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 12 september 2019

Våra idrotter

På Malmö Idrottsgymnasium kan du läsa alla våra program samtidigt som du elitsatsar på din idrott. Vi erbjuder nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU), riksidrottsgymnasium (RIG) samt idrott och hälsa – specialisering beroende på vilken idrott du utövar.

De här idrotterna är rekommenderade och kvalitetssäkrade av respektive nationellt idrottsförbund och godkända av Skolverket.

En elev som antas till NIU har rätt att läsa specialidrott med 400 gymnasiepoäng (200 poäng individuellt val och 200 poäng programfördjupning).

NIU vänder sig till elever som anses ha förutsättningar att nå nationell elit som senioridrottare. Det är alltså ett mycket tydligt elitidrottsperspektiv som präglar NIU.

Vi erbjuder nationellt godkända idrottsutbildningar i följande idrotter:

I de här idrotterna har vi högmotiverade idrottselever samlade i träningsgrupper som tas om hand av välutbildade tränare. Träningen bedrivs i fräscha och specialanpassade lokaler på Stadionområdet — eller specialhallar i närheten.

Den fysiska träningen bedrivs i vår egen styrkelokal som är på 500 m² och mycket välutrustad. Vi lägger grunden för framtida topprestationer inom en rad heta idrotter!

Bland tidigare elever märks bland andra Zlatan Ibrahimovic (fotboll), Calle Söderberg (ishockey), Linus Thörnblad (friidrott) och Daniella Lincoln Saavedra (friidrott).

Är du utövare av någon annan idrott än de som är nämnda under RIG eller NIU så kan du ändå söka till Malmö Idrottsgymnasium. Du hamnar då i kategorin idrott och hälsa specialisering som enskild elev och sköter din träning i din vanliga träningsmiljö, oftast på kvällstid.

Du får viss idrottsteori och ska lämna in elevuppgifter. Du får till viss del ett idrottsanpassat schema, som möjliggör en del träning på skoltid.

Kurserna idrott och hälsa – specialisering 1 och 2 är på sammanlagt 200 poäng och ligger i det individuella valet.


Idrott och hälsa – specialisering är ett alternativ för dig som

  • har en idrott där det inte finns ett riksidrottsgymnasium eller nationellt godkänd idrottsutbildning
  • inte vill söka till den ort där riksidrottsgymnasium eller nationellt godkänd idrottsutbildning finns
  • inte blir antagen till riksidrottsgymnasium eller en nationellt godkänd idrottsutbildning men ändå ser idrotten som en stor del av ditt framtida liv
  • vill söka ett annat program på en annan skola.


Följande krav ställs för att du ska kunna välja idrott och hälsa  – specialisering:

  • Du måste aktivt utöva en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet.
  • Du måste träna minst tre gånger i veckan.
  • Du har som mål att utvecklas som idrottsman/kvinna och tar stort egenansvar för att lyckas med såväl dina idrottsliga mål som dina studier.
  • Din tränare/förening åtar sig att fylla i tränarrapporter och vid behov hålla kontakt med vår samordnare.

"Från idrottsklass till världsklass".

Foto: Frasse Franzén & Freddy Billqvist