Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 07 juli 2020

Vårdnadshavares delaktighet

Hur kan man som stötta hemma? Elever som börjar gymnasiet blir inte vuxna över en natt. Vi som arbetar i gymnasieskolan kan se hur viktigt det är att man som vårdnadshavare fortsätter ge stöd och uppmuntran i skolarbetet.

Gymnasiet börjar med en rivstart. Man har klämt in oerhört mycket i varje kurs i det nya gymnasiet, och man får betyg efter varje avslutad kurs.

Skolan konkurrerar också med många andra saker, som idrott och kompisar. Man får aldrig bra resultat om man skjuter upp saker till sista dagen. Hjälp till med att planera den tid som finns för att arbeta med hemuppgifter. Skolan hjälper också mer än gärna till med att planera en elevs studier, vi har flera experter på det området.

Många tror att musik hjälper en att plugga, och att man kan multitaska. Inget av det stämmer. Modern forskning visar att vi bara kan göra en sak i taget, och att det bara är ganska tyst musik i bakgrunden som inte stör inlärning. För att inte tala om att man inte kan ha Facebook, datorspel, teve m.m. på samtidigt som man pluggar.

Fråga era ungdomar vad de har i uppgift. Inte för att kontrollera, utan för att ni är nyfikna på vad vi pysslar med i gymnasiet nu för tiden. Det har förändrat sig ganska mycket sedan vi gick i gymnasiet, även om en del är sig likt. Kunskapsnivån är högre och mängden fakta större än på vår tid.

Fråga vad de ska kunna. En av de viktigaste sakerna för inlärning är att veta vad det är man ska kunna. De flesta lärare talar om det i förväg, och då vet eleverna det. Om läraren inte gjort det, be din ungdom att fråga läraren. Man måste veta vart man ska för att kunna ta sig dit.

Idrottande ungdomar behöver sova mycket, åtminstone nio timmar per dygn eftersom deras hormonbalans ändras i åldrarna 13-19. Tonåringar som av en eller annan orsak vänjer sig vid mycket sena vanor kan få störd dygnsrytm och sämre sömn, vilket kan påverka studieresultaten negativt.

Det är inte heller bra att gå direkt från datorn till sängen, hjärnan behöver varva ner lite först. Det är bra att skapa goda vanor kring just sovandet.

Kroppen behöver energi för att vara på topp, inte minst behöver hjärnan det. Koncentrationsförmågan sjunker snabbt om vi inte fyller på förråden. Frukost är kanske dagens viktigaste mål, och att ta med sig något att äta som mellanmål gör stor nytta. Som vårdnadshavare kan du t.ex. ha frukt hemma som "råkar" hamna i skolväskan.

När du pluggar sitter du mycket stilla. Det är bra för hjärnan att utsätta sig för kort fysisk aktivitet mellan varven, exempelvis promenad eller andra fysiska rörelser.

I Dexter kan du själv anmäla frånvaro och se frånvaro. Du kan välja att aktivera SMS-tjänst eller mail. Då får du ett meddelande när det finns frånvaro registrerad.

Läs mer om frånvaro och sjukanmälan.

En gång varje termin bjuds du och ditt barn in till utvecklingssamtal.

Vi har supportverksamhet varje onsdag kl 13.20-14.20 Då har samtliga elever möjlighet att jobba med kurser och ämnen som de själva anser sig behöva. Ett utmärkt tillfälle för eleverna att repetera, göra läxor, plugga inför prov, skriva arbeten eller söka upp en lärare för att få något förklarat.

Ibland kommer lärare kalla till specialinsatser till exempel för elever med hög frånvaro. Eleverna har själva stort ansvar för att utnyttja tiden på bästa sätt med assistans av mentor och undervisande lärare.

VILL DU VETA MER OM GYMNASIET?

malmo.se/gymnasieskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer övergripande information om gymnasieskolan; busskort, prövningar, elevhälsa, studiebidrag, försäkring med mera.

Foto: Frasse Franzen & Gustaf Johansson